Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Easy sewing tutorial No.1- Τσαντούλα σταμπωτή!

Επιτέλους ήρθε η ώρα να δημοσιεύσω το πρώτο μου tutorial! Το πρώτο μου εύκολο μαθηματάκι ραπτικής! Έχω δύο στόχους στο μυαλό μου. Πρώτον να καταφέρω να σας εμπνεύσω να ξεκινήσετε κι εσείς την ραπτική και δεύτερον να καταφέρω να είμαι αρκετά επεξηγηματική ώστε να μην αφήσω απορίες και γκρίζες ζώνες. Αν δεν τα καταφέρω σε κανέναν από τους δύο στόχους απλά συγχωρέστε με αλλά είμαι πρωτάρα. Υπόσχομαι όμως να προσπαθήσω περισσότερο την επόμενη φορά και σε αυτό θα με βοηθήσουν πολύ τα σχόλιά σας γι αυτό περιμένω με αγωνία να μου γράψετε!

Λοιπόν ξεκινάμε!

Τσαντούλα με στάμπα φτιαγμένη από πατάτα ή μήλο για δωράκι στη δασκάλα μας.




Υλικά:
  • Ύφασμα κάμπωτο (το βρήκα σε τιμή €3 το μέτρο και φάρδος 1,60μ.)
  • Ύφασμα βαμβακερό χρωματιστό (€4 το μέτρο και φάρδος 2,40μ.ειδικό για σεντόνια)
  •  Κλωστή άσπρη και κλωστή χρωματιστή
  • Μία πατάτα
  • Χρώμα για ύφασμα

 Εκτέλεσις:         
     
Πρώτα απ' όλα βάλτε το ύφασμα που αγοράσατε στο νερό για ένα ελαφρύ πλυσιματάκι. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Ο ένας είναι για να "πιει" το ύφασμα το νερό του που σημαίνει ότι μπορεί να "μπει" και να μικρύνει και δεύτερον το χρωματιστό ύφασμα το οποίο προορίζεται για να ράψετε τα χέρια της τσάντας μπορεί να ξεβάφει. Αυτή είναι μία έκπληξη που δε θέλετε να την ανακαλύψετε μετά!  

Στη συνέχεια σιδερώστε καλά τα υφάσματα:
Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι για την τσάντα από το κάμπωτο κι ένα κομμάτι από το χρωματιστό για τα χεράκια της τσάντας.


Για μία τσάντα διαστάσεων 45 εκ. ύψος μετράμε + 6 εκ. υπολογίζοντας και το πάνω  "γύρισμα", το ρεβέρ, δηλαδή σύνολο 51 εκ. Όσο για το πλάτος το ρυθμίζεται όσο θέλετε. Εγώ την έκανα 36 εκ. πλάτος + 3 εκ. δεξιά και 3 εκ. αριστερά για την γαλλική ραφή. Σύνολο 42 εκ.
Ολοκληρώνοντας με τις διαστάσεις θα πρέπει να κόψετε ένα κομμάτι ύφασμα 102 εκ. Χ 42 εκ.Τη μεγάλη διάσταση την διπλώνετε στη μέση (51 εκ.) έτσι ώστε να χρειαστεί να ράψετε μόνο δεξιά και αριστερά.
Για τα χεράκια της τσάντας έκοψα ένα κομμάτι 20εκ. Χ  50εκ.

Ξεκινήστε πρώτα με την τσάντα και με το πάνω μέρος της. Αφού έχετε διπλώσει την μεγάλη διάσταση τα 102εκ. στη μέση θα έχετε σχηματίσει ένα ορθογώνιο 51εκ.Χ 42εκ. Διπλώστε από πάνω 3 εκ. και σιδερώστε.
Επαναλάβετε άλλη μία φορά. Γυρίστε το ύφασμα από την άλλη πλευρά. Δηλαδή φέρτε μπροστά την πλευρά που ακουμπάει στο τραπέζι και διπλώστε και αυτήν 3εκ. σιδερώστε και μετά άλλα 3 εκ. και σιδερώστε ξανά.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει έτσι:


Τώρα είμαστε έτοιμοι να πάμε στην ραπτομηχανή και να ράψουμε τα πλαϊνά. Διπλώνουμε το ύφασμα τα μέσα έξω. Δηλαδή τα ρεβέρ που κάναμε στο πάνω μέρος να εφάπτονται. Στερεώνουμε με καρφίτσες και τα δύο υφάσματα κατά μήκος της ραφής ώστε να μην μας κουνηθούν οι δύο πλευρές κατά το γάζωμα. Θα κάνουμε γαλλική ραφή ώστε να μην έχει εσωτερικά η τσάντα μας ξέφτια. Η γαλλική ραφή έχει την εξής λογική. Πρώτα ράβουμε το ύφασμα από την καλή του πλευρά μετά το ράβουμε από την ανάποδη και μετά το γυρνάμε πάλι από την καλή έχοντας έτσι μια καθαρή εσωτερική ραφή.

Αφού γαζώσουμε και τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά γυρνάμε την τσάντα τα μέσα έξω. Εσωτερικά η ραφή μας θα μοιάζει έτσι:
Θα έχει ξέφτια.
Για να ολοκληρώσουμε την γαλλική ραφή λοιπόν αφού γυρίσουμε την τσάντα μας τα μέσα έξω, στερεώνουμε ξανά με καρφίτσες κατά μήκος και ξαναγαζώνουμε. Αυτή τη φορά βλέπουμε τα ρεβέρ. Προσπαθούμε να γαζώσουμε πιο μέσα από την ραφή που έχουμε ήδη εσωτερικά ώστε όταν γυρίσουμε τα μέσα έξω να μην έχει πιασμένα ξέφτια στην τελική ραφή μας.


Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι έτσι:

Και η εσωτερική ραφή μας να μοιάζει έτσι:


Να είναι καθαρή χωρίς ξέφτια.

Τώρα ήρθε η ώρα να ράψουμε τα χεράκια της τσάντας. Παίρνουμε το χρωματιστό κομμάτι των 20εκ.Χ 50εκ. το σιδερώνουμε καλά και μετά το διπλώνουμε στη μέση και ξανασιδερώνουμε. Κόβουμε ακριβώς πάνω στη μεσαία πτυχή και χωρίζουμε σε δύο ισόποσα μέρη.




Σε κάθε κομμάτι που δημιουργήσαμε γυρίζουμε περίπου μισό εκατοστό από κάθε πλευρά και σιδερώνουμε:

 
Τέλος διπλώνουμε ακριβώς στη μέση και σιδερώνουμε ξανά. Γαζώνουμε κατά μήκος τις λωρίδες που δημιουργήσαμε αφού στερεώσουμε με καρφίτσες. Εγώ επέλεξα να γαζώσω με λευκή κλωστή σε γαζί ζικ-ζακ για μια πιο διακοσμητική εμφάνιση:


Τα χεράκια είναι έτοιμα να γαζωθούν πάνω στην τσάντα.

Γυρνάμε την τσάντα τα μέσα έξω και με μία καρφίτσα στερεώνουμε το κάθε χεράκι στο σημείο που επιθυμούμε γυρίζοντας λίγο προς τα μέσα το τελείωμα της χρωματιστής λωρίδας ώστε να μην έχουμε ξέφτια:

 
Αφού στερεώσουμε και τις τέσσερις άκρες γαζώνουμε περιμετρικά στερεώνοντας έτσι τόσο τα χεράκια της τσάντας όσο και το ρεβέρ που είχαμε δημιουργήσει αρχικά. Εγώ διάλεξα πορτοκαλί κλωστή και γαζί ζικ-ζακ για διακόσμηση:


Τώρα είμαστε έτοιμοι για ζωγραφική!!!

Παίρνουμε μία πατάτα και με ένα κουπ- πατ φτιάχνουμε το σχήμα που θέλουμε. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε την πατάτα περιμετρικά του σχεδίου. Χρησιμοποιώντας χρώμα για ύφασμα περνάμε με χρώμα με ένα πινελάκι τη σφραγίδα μας και αρχίζουμε να κάνουμε στάμπες πάνω στην τσάντα. ΠΡΟΣΟΧΗ: να έχετε βάλει εφημερίδες μέσα στην τσάντα ώστε να μην περάσει το χρώμα από την άλλη πλευρά!


Μπορείτε να παίξετε με τις αποχρώσεις και τα σχέδια φτιάχνοντας αμέτρητες παραλλαγές. Αφού στεγνώσει το σχέδιο το σιδερώνετε με ένα πανάκι από πάνω για να σταθεροποιηθεί το χρώμα.

Ευκολάκι;;;; Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και καλή επιτυχία!!!

Εγώ έφτιαξα αρκετές παραλλαγές και δώρισα σε όλες τις δασκάλες μας. 

Εσείς τι θα διαλέξετε;

Περιμένω τα σχόλιά σας και τις δικές σας δημιουργίες!

Καλή αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου